Aug 28, 2012

NIONDE PUBLICERINGEN

Aldrig någonsin har väl Kungälv varit inne i en sådan Rockabilly era som nu. Senast i tisdags åt jag en klassisk kokosboll på Kungälvs enda 50-tals doftande Rockabilly cafè, där retromotiven trängs på väggarna och där jukeboxen har en självklar plats i cafèhörnan. Titt som tätt möter jag karavaner av raggarbilar med dunkande Elvis i högtalarna, och bakom ratten sitter som regel, killar med skinnpaj, bandanas i skjortfickan, och håret i en klassisk, bakåtslickad, pompadour-styling.

Vad är då rockabilly? I stora drag är en populär musikstil från 1950-talet som skapades av ikoner som Bill Haley och Elvis Presley, och ur musiken växte en subkultur fram som andades rock `n roll och snabba bilar. Elvis stil är den som är mest kopierad, när man tittar på hur dagens rockabilly-stil, för herrar, ser ut. Nyckelplaggen för en moderniserad Rockabilly-man är tunna, vita t-shirts, flanellskjorta, skinnjacka, svarta boots och mörka jeans. När det kommer till håret, som en livs levande Elvis, är det Brylcreme, eller vax som gäller för att bygga upp den berömda pompadour frisyren.

På damsidan är Bettie Page och Dita von Teese de mer kända stilikonerna, och uttryckssättet är klassiskt, med en blandning av pinuppa och Hollywood glamour från sent 40-tal. Plagg som pennkjol, kofta, och stora diadem med bitar av flor, eller blommor, gör looken fulländad. Färgerna får gärna vara i kolsvart, krispigt vitt, hallonrött eller solgult, och mönster som prickar eller fruktmotiv är till en fördel.

Allt som andas 50-tal är egentligen rätt, och om du vill vara nostalgisk och beklä dig som dåtidens rockabilly-ikoner, är det idag lättare än någonsin att hitta det du vill. Internationella nätbutiker, samt många Second Hand, har ett generöst utbud till bra priser.

Modesnackis: Italienska märket Missoni gästdesignar för Lindex, 
och kläderna finns i butik den 25 September.

Månadens plagg: Prickig kjol

Att googla: Dita von Teese


No comments:

Post a Comment