Jun 30, 2014

TÄNKVÄRD FILM

Filmen Up in the air med George Clooney är en film som jag gärna ser om och om igen. Filmen manifesterar mina drömmar om flygplan, resor, "att ha ett viktigt jobb", professionella kontakter, vip-kort och loungebarer, men visar också den deprimerande baksidan bakom den polerade fasaden. Många som reser i affärer känner nog igen sig kanske lite för mycket. 

Filmen handlar om Ryan Bingham, en konsult som arbetar med nedskärningar i företag. Egentligen handlar det om en man som byggt ett liv som gjort det omöjligt för honom att ha nära relationer. Första scenen är tänkvärd. Ryan håller ett föredrag och säger så här: 

Vad har du i din ryggsäck? Hur mycket väger ditt liv? Föreställ dig hur du bär en ryggsäck. Jag vill att du fyller ryggsäcken med saker som vi har med oss i livet. Börja med små saker. Saker som finns i lådor, skåp och i badrummet, fortsätt med samlarföremål och krimskrams. Känner ni hur tyngden ökar? Lägg i större saker. Kläder, textilier, lampor. Nu börjar ryggsäcken bli riktigt tung. Lägg i allt. Fortsätt med bilen, huset och hunden. Lägg i allt i ryggsäcken och försök att gå. Det är så vi gör dagligen. Vi tynger ner oss tills vi inte kan röra oss, och tro inget annat - att röra sig är att leva.
Om jag nu sätter eld på ryggsäcken. Vad skulle du ta ut från den?
Foton? De är för dem som inte minns något.
Låt allt brinna och föreställ dig att vakna upp imorgon utan någonting.

Ni har nu en ny ryggsäck. Nu vill jag att ni fyller den med människor. Börja med tillfälliga bekanskaper, vänners vänner, folk från kontoret, folk ni anförtror er år, kusiner, fastrar, mostrar, föräldrar och till slut din flickvän, partner, pojkvän, man eller hustru eller vad det nu må vara. Känn tyngden. Era relationer är de tyngsta och viktigaste komponenterna i era liv. 

My advice: Se den här filmen innan du funderar på att ta ett jobb där du reser mycket!

No comments:

Post a Comment