Oct 4, 2011

PELLES DAGLIGA BRÖD..


År 2005 praktiserade jag på den anrika krogen "Hos Pelle" i Göteborg som ligger i Linnèstaden. Pelle är en av de mer kända kökscheferna i Sverige så det var verkligen speciellt att få chansen att jobba i hans restaurang. Innan jag slutade lyckades jag få med mig hans recept på lingonbröd som han då serverade i restaurangen. Igår gjorde jag slag i saken och bakade ut Pelles smaskiga lingonbröd med russin.

In 2005, I did an intership on the famous restaurant "Hos Pelle" in Gothenburg, which is located in Linnèstaden. Pelle is one of the best known chefs in Sweden so it was really special to have the chance to work in his restaurant. Before I left, I managed to get with me his recipe for a special bread, which he then served in the restaurant. Yesterday I did Pelle's yummy wonderful, famous bread with raisins. 


Recept:
Dag 1. 1 dl russin, 1 dl solrosfrön, 1 dl linfrön, 1 dl grovt rågmjöl, 1 dl rågkross, 2 dl lingonsylt, 30 g salt, brödkryddor, 5 dl vatten. Blanda ingredienserna och låt stå över natten.

Dag 2. 16 dl vetemjöl, 2 st torrjäst (à 50 g), 5 dl vatten. Koka upp vattnet och blanda det med degen från dag 1. Bland i jäst och mjöl. Lägg i avlånga 2-liters formar, jäs i ca 30 minuter. Grädda i ugn i 200 grader ca 50-60 minuter. Klart.

Recipe:
Day 1. 1 cup raisins, 1 cup sunflower seeds, 1 cup flax seed, 1 cup coarse rye flour, 1 cup cracked rye kernels, 2 cups lingonberry jam, 30 g of salt, bread, spices, 5 dl water. Mix ingredients and let stand overnight.

Day 2. 16 cup flour, 2 dry yeast (50 g), 5 cups water. Boil water and mix it with the dough from day 1. Mix with the yeast and flour. Add in to oblong two-liter form, prover for about 30 minutes. Bake in oven at 200 degrees about 50-60 minutes. Done.

No comments:

Post a Comment